Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, susţine că nu se întrevăd condiții politice pentru a se ajunge la masa negocierilor în războiul din Ucraina. Al doilea om în NATO a precizat că trebuie să fim pregătiţi pentru un război care va continua, dar care, în plus, va creşte în intensitate în următoarele luni. Acesta a menţionat că, pe fondul ciclicității anotimpurilor, următoarele luni pot da o anumită direcţie pentru viitorul acestui conflict.
Reanintim că, în 24 februarie 2022, Vladimir Putin a ordonat trupelor ruse să invadeze Ucraina. Deși invazia Rusiei părea pentru mulți o chestiune de zile, ea s-a transformat, cu fiecare zi, într-un război total, în care trupele ruse au atacat nu numai infrastructura militară a Ucrainei, ci și zone civile din orașe și sate, spitale, școli, locuințe.
“Astăzi nu vedem condiţii politice pentru ca cele două părţi să ajungă la masa negocierilor. De obicei, războaiele se concluzionează la masa negocierilor. De asemenea, trebuie să spunem şi un alt lucru dacă războaiele pe care noi le ţinem minte prin arhive sau bunicii şi străbunicii noştri chiar le-au şi trăit, săracii de ei, har Domnului că suntem în NATO, pentru că acest lucru nu se mai întâmpla pe teritoriul României, pentru că asta este frumuseţea de a fi în NATO.
Este foarte clar că niciuna dintre părţi nu va sfârşi războiul prin ocuparea capitalei celuilalt. Nici ucrainenii nu ajung la Moscova, cum încearcă să zică Putin, nici ruşii nu au cum să ajungă la Kiev”, a declarat Mircea Geoană în cadrul emisiunii Insider Politic, de la Prima Tv.
Mircea Geoană a vorbit și despre intensitatea continuării războiului odată cu venirea primăverii.
“Va fi un război care va continua cu o intensitate probabil sporită odată cu venirea primăverii. Este o ciclicitate a anotimpurilor care influenţează războiul şi nu este prima dată când iarna creează condiţii pentru o parte puţin mai lentă deşi Rusia a încercat să declanşeze o ofensivă, mai degrabă o încercare de a testa punctele vulnerabile din lanţul de apărare ucrainean.
E lung, dar se pare că aceste încercări ale Rusiei de a declanşa o ofensivă de iarnă-primăvară, dacă vreţi, nu a mers foarte, foarte bine, aşa cum nu a mers deloc bine întregul război pentru Federaţia Rusă”, a explicat secretarul general adjunct al NATO.
„Vedem o tactică veche, rusească şi sovietică de folosire a cantităţii, vedem cum efortul de recrutare de noi militari continuă mai discret, mai puţin vizibil. Şi inclusiv cei care au fost eliberaţi din închisorile ruseşti, recrutaţi de Wagner, cei care au murit acum atât de mult în acest început de ofensivă rusească au fost în principal prizonierii eliberaţi, oamenii au crezut că scapă de sentinţa de acolo şi s-au dus la sentinţa cea mai gravă pe câmpul de luptă.
Deci trebuie să fim pregătiţi pentru un război care va continua, care va creşte în intensitate în următoarele luni. Opinia noastră este că aceste câteva luni pot să dea o anumită direcţie pentru viitorul acestui conflict. Noi sperăm şi îi ajutăm pe ucraineni ca ei să aibă capacitatea de a putea să reziste şi, de ce nu, să aibă o contraofensivă de succes care să le permită să elibereze cât mai mult teritoriul ocupat ilegal de către Federaţia Rusă”, a mai explicat secretarul general adjunct al NATO.
La un an de la invazia trupelor ruse în Ucraina, 95% dintre ucraineni cred în victoria asupra Rusiei, potrivit unui sondaj făcut de Rating Group, o organizație de cercetare independentă ucraineană.
În același timp, 63% dintre respondenți consideră că pentru victorie este nevoie de cel puțin șase luni sau chiar mai mult. Aproximativ 20% dintre participanții la sondaj cred într-o victorie obținută în următoarele câteva luni.
De asemenea, 80% dintre persoanele intervievate au declarat că participă într-un fel sau altul la apărarea Ucrainei. Dintre aceștia, 39% au declarat că ajută armata ca „voluntari”, iar 37% că o susțin financiar.
Sondajul a fost realizat în februarie, pe un eșantion de 1.200 de persoane din diverse regiuni ale Ucrainei, exceptând regiunile separatiste din Crimeea şi Donbas.
CITEȘTE ȘI: